Titkos tippek, hogy ne kelljen paráznia a nyilvános WC-n!

Utál bemenni nyilvános mellékesbe? Nem ön az egyetlen! Pedig jobb, ha nem áll ellen a természet hívó szavának. Inkább tartsa be az alábbi pár szabályt, amelyekkel kivédheti a fertőzéseket!

Míg egy férfi – már, ha nem fél, hogy megbírságolja érte a rendőr – akár egy bokor felé fordulva is könnyíthet magán, addig a nők vagy kénytelenek bemenni a nyilvánosba, vagy – és ez a talán legrosszabb, amit tehetnek! – megpróbálják valahogyan visszatartani a pisilést. Az igazán tapasztalt nőnemű egy hosszabb utazáskor, de akár csak egy színház- vagy mozilátogatás alkalmából már alapból korlátozza a folyadékfogyasztását, hogy a lehető legritkábban kelljen pisilnie. Ha mégis rátörne a vizelési inger, akkor megpróbálja valahogy hazáig visszatartani. Ez azonban meglehetősen rossz taktika!

Engedjen a természet sürgetésének: ne tartsa vissza a pisilést!

A nők nem is sejtik, mennyit árthatnak maguknak, ha visszatartják a pisilést. A vizeletet ugyanis nem szabad tartogatni, mert abból nagyon sok kellemetlenség következhet! Először is, a delikvens egy váratlan pillanatban (pl. hirtelen ijedtség), akár be is pisilhet. De ami még rosszabb, a sokáig tartogatott vizelet elősegítheti a hólyaghurut kialakulását. A nők húgycsöve – ismét csak az anatómia okán – jóval rövidebb a férfiakénál, a húgycsőnyílás pedig igen közeli szomszédságban van a hüvely-, valamint a végbélnyílással. Így viszonylag gyakran fordul elő, hogy a „szomszédoktól” származó baktériumok kerülnek a húgyhólyagba, ami akár észrevétlen is maradhat, mert egyszerűen kipisiljük a bacikat. Ám, ha halogatjuk a vizeletürítést, a langymeleg, pangó folyadékban a nem kívánatos mikroorganizmusok vígan és háborítatlanul elkezdhetnek szaporodni. A számuk mintegy félóránként megduplázódik, így, mire észbe kap az ember lánya, a kórokozók már be is fészkelték magukat a hólyag falának szöveteibe, és megvan a baj.

Próbáljunk megtenni mindent, hogy lehetőleg ne kelljen a nehézfegyverzetet, azaz antibiotikumokat bevetnünk! De persze, az a legjobb, ha megelőzzük a bajt, méghozzá a pisilés visszatartása helyett bizonyos higiéniai óvintézkedésekkel és egyéb trükkökkel! Vegyük sorra, mi mindent tehetünk egészségünk védelmében a nyilvános illemhelyeken (is)!

1. Kézmosás – előtte is!

Azt már az óvodában belénk nevelték, hogy WC-használat után kezet kell mosni. Pedig még ennél is fontosabb lenne, hogy a kezünk már akkor tiszta legyen, amikor egyáltalán hozzáérünk az intim területeinkhez! Elvégre akár milliónyi kórokozót is magunkra kenhetünk, ha nem tiszta a kéz! Fenti tanácsot egyébként nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak ugyanúgy érdemes megfogadniuk! Az persze, könnyen előfordulhat, hogy a kiszemelt nyilvánosban nincs se meleg víz, se szappan: erre az eshetőségre felkészülve mindig tartson magánál kézfertőtlenítő kendőt vagy folyadékot.

2. Válassza az első fülkét!

Megfigyelte már? A többség valamiért nem szívesen választja az első, a bejárathoz legközelebb eső WC-fülkét! Ennek nyilván megvan a maga pszichológiai oka: egy ilyen intim helyzetben az ember nagyobb biztonságban érzi magát, ha nem mászkálnak folyton fel és alá az ajtaja előtt, ezért inkább egy távolabbi boxba húzódik. Ebből logikusan következik, hogy a bejárathoz közeli fülkék igénybevitele csekélyebb, így ezekben vélhetően kevesebb kórokozóval is kell szembesülnünk. Érdemes hát a félreesőbb helyett inkább a legközelebbi WC-t választani!

3. Ne nyúljon a kilincshez!

Ha már túlvan a WC-használat előtti alapos, melegvizes-szappanos kézmosáson (vagy a kézfertőtlenítőzésen), el ne bukja az így megszerzett tisztaságot: ne nyúljon semmihez! A fülke kilincsét is csak zsebkendővel fogja meg. Igen, természetesen papír zsebkendőt is mindig tartson magánál, ez egyébként még jól fog jönni a következőkben.

4. Ne üljön a deszkára!

A WC-deszka valóságos baktériumtenyészet! Bár már nálunk is léteznek olyan nyilvános illemhelyek, ahol célzottan az ülőke csírátlanítására kendőket és fertőtlenítőszert helyeznek ki, ám ez egyelőre ritkaságnak számít. A sportosabb nők lazán a deszka fölé szoktak guggolni, a kevésbé edzettek viszont általában kénytelenek ráülni. Ha ön az utóbbi típusba tartozik, szerezzen be a drogériákban kapható, a WC-ülőke beborítására szolgáló védőpapírt. Kis helyet foglal, és a kézfertőtlenítő és a zsebkendőcsomag mellett ez már igazán semmiségnek számít a híresen feneketlen női táskában…!

5. Használjon saját WC-papírt!

Ne bízzon a nyilvános WC-ben lengedező toalettpapírban! Azon már számos kórokozó megtapadhatott, amit nyilván ön sem szeretne magára kenni, főleg nem a legintimebb testrészére. Legyen saját WC-papírja, vagy használja az amúgy is mindig önnél lévő papír zsebkendőt. Nyugodt szívvel használhatja viszont az olyan WC-papír-adagolót, amelyik teljesen zárt rendszerű, ezekből mindig csak egy-egy adagot lehet kihúzni egy kis lyukon keresztül. De az első papírt ilyenkor is inkább dobja el, és csak a másodikkal töröljön!

6. Törlés iránya: elölről hátrafelé!

Ügyeljen rá, hogy a törlésnél a mozdulat kizárólag elölről hátrafelé, a végbél irányába mutasson és véletlenül sem fordítva. Akár hiszi, akár nem, a hüvelyfertőzések jelentős részéért, illetve a hólyaghurutért valójában a test saját baktériumai a felelősek! A végbél és a gát tájékán gyakran fordulnak elő kórokozó mikroorganizmusok, amiket nem volna szerencsés a hüvelybe vagy a húgycsőnyílás közelébe sodornia. Tartsa tehát a helyes irányt, és egy papírral csak egyszer töröljön: mindig „húzzon tiszta lapot” a következő törléshez!

7. Ne használja a fújós kézszárítót!

A nyilvános WC-k levegőjében számos baktérium szálldos, a kézszárító ventillátora mindezeket még jobban a kezeire fújja. Jobban jár, ha a nedves kezének megtörléséhez megint csak elővesz egy újabbat a jól bevált, mindig magánál tartott papír zsebkendők közül!

Ilyenkor érezhetjük a hólyaghurut jellegzetes tüneteit: a gyakori vizelési ingert, az égő érzést pisilés közben, mindezt ráadásul alhasi görcsökkel tarkítva. A vizelési inger ekkorra olyan sürgetővé válik, hogy már kényeskedésre sincs mód, az első utunkba eső vécé is megteszi, csak végre könnyíthessünk magunkon… Legjobb mielőbb elkezdeni a hólyag alapos „átmosását”: minél több teával, gyógyteával, vízzel, ízlés szerint – a lényeg, hogy a folyadék buborék-, cukor-, alkohol- és koffeinmentes legyen! Gyógynövények, patikaszerek is hasznosak lehetnek: ha idejében csípjük nyakon a fertőzést, ezek segítségével megúszhatjuk az antibiotikumos kezelést.

Forrás:www.blikk.hu

Shopping Cart
Scroll to Top