Újdonságok
érdekességek
Megmondjuk, hogy mennyi vécépapírral készülnek a Szigetre

Nézőcsúcsra számítanak az idei Sziget Fesztiváltól a szervezők. Ehhez félmillió belépést kell elérniük a hét nap alatt. De nem ez az egyetlen izgalmas adat van a 2018-as fesztivállal kapcsolatban. Például tudja-e, hogy hány kamionnyi vécépapír kell ahhoz, hogy minden fesztiválozónak jusson? Vagy hányszor érné körbe a Margit-szigetet a Szigeten felhasznált kerítések teljes hossza? Mindenesetre mi most ezeket is elmondjuk egy halom érdekes infóval együtt. 

Azt már korábban megírtuk, hogy idén a Sziget Fesztivál egymilliárd forinttal többet költ fellépőire, mint tavaly, ráadásul a megnövekedett költési hajlamot három évre tervezik. Kádár Tamás, a Sziget ügyvezetője korábban erről azt mondta, „kidolgoztunk egy hároméves növekedési tervet, amelyre azért is szükség volt, mert a külföldi headlinerek egyre drágábbak, és a fellépti díjak kifizetéséhez a korábbinál is komolyabb financiális háttér kellett.” Annyit lehet még tudni a jövőről, hogy a 2019-es Szigetre

Bűvös számok

A Sziget Fesztivál 76 hektárjának előkészítéséhez nagyjából 8000 emberre volt szükség, és természetesen nagy részük a fesztivál egy hete alatt is folyamatosan dolgozik, és még utána is fog, hogy az Óbudai-sziget olyan legyen, mint az év bármelyik időszakában. A fesztivál nagyjából napi 90 ezer embert tud befogadni, és ezekből körülbelül 10 ezer felel a rendezvény működéséért, tehát ők ott dolgoznak. 

Kádár Tamás azt mondta a Sziget bejárásakor, hogy számításaik szerint idén látogatói rekordot dönthetnek, és meglesz a félmillió vendég. 

Egyébként ez nem azt jelenti, hogy félmillió különböző fesztiválozó látogat az Óbudai-szigetre. Ugyanis minden új napi belépést új emberként könyvelnek el, így például egy heti jegyes fesztiválozót hétszer számolnak. A mérete mellett a Sziget egyik nagy erőssége a nemzetköziség. Az európai fesztiválok zöménél a törzsközönséget a rendező országból érkezők adják, de a Szigetnél a külföldiek aránya 55 százalékos, ami óriási teljesítmény. A nagyobb európai fesztiváloknál pedig átlagosan 20 százalékos a külföldről érkezők aránya. További érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy úgy néz ki, idén a korábbi évekhez képest

nem a hollandok lesznek a legnagyobb számú nemzetiség a fesztiválon, hanem az angolok. Természetesen a lineup is nagyon fontos a Sziget esetében, nem véletlenül költenek erre idén egymilliárddal többet, de mégis a fesztivál legkomolyabb fegyvere a külföldiek nagy aránya, vagyis a turisztikai vonzerő. Évente 120 ezer külföldi látogat el a fesztiválra, így ez Magyarország legnagyobb erejű turisztikai eseménye.

Néhány szám, ami kifejezi az építkezés volumenét:

  • 27 km kerítést állítottak fel: ezzel nagyjából 5-ször körbe lehetne keríteni a Margit-szigetet
  • 21 ezer négyzetméter méhsejt járólapot és 8 ezer négyzetméter alumínium járófelületet fektettek le
  • 23 ezer négyzetméter dobogó került a sátrakba
  • 40 kamionnyi építési állványt vittek a szigetre
  • 1000 kamion vitte a Szigetre csak a technikát
  • 1200 mobilvécé üzemel a Szigeten (ezeken kívül van még 600 angol vécé is)
  • 2 kamionnyi vécépapírral készülnek az egy hétre
  • 500-nál is több zuhanyzó van

A Sziget legnagyobb építménye továbbra is a Nagyszínpad, a maga 3000 négyzetméteres placcával, amiből 500 négyzetméter az előadók szempontjából hasznos terület. Idén a Nagyszínpadon 400 négyzetméternyi LED-fal

áll a produkciók rendelkezésére. Beszédes információ, hogy néhány évvel ezelőtt a fesztivál valamennyi helyszínén volt ennyi az összes LED-fal felülete. A Nagyszínpadon a buli minden este 11 órakor befejeződik a környező kerületek zajterhelése miatt. Ezek után már csak a zajcsillapított sátrakban szól a zene. 

Az egyik nagy újítás lesz a bulizás szempontjából, hogy a két legnagyobb partisátorba, az A38 és a MasterCard közös, Nagyszínpad mögötti helyére, valamint a Bacardí PartiArénába már nem kell kapukon átverekednie magát a fesztiválozónak, hanem sokkal egyszerűbb a bejutás. 

A Sziget biztonságáért 1200 őr és további 100 rendvédelmi személy felel. Egyáltalán nem elhanyagolható az az egészségügyi személyzet sem, ami a fesztiválozók épségét szolgálja. Összesen 600-an dolgoznak ezen a területen. A védelmet szolgálja a Szigeten szolgáló 300 tűzoltó is.

A fesztivál idei kampánya a Love Revolution, amelyben a szeretet, az egymás tisztelete mellett helyet kap a környezettudatosság is. Ezért a szervezők rengeteget tesznek a Sziget és általában a fesztiválozók ökológiai lábnyomának csökkentéséért.

Például a VOLT Fesztiválon debütált Re-pohár rendszer 1,5-2 millió műanyag poharat számolhat fel. A rendszer lényege, hogy az ember 450 forintért vesz egy keményebb műanyag poharat, amit folyamatosan használhat. Ha visszaadja, mert például koszos, kap helyette egy tisztát. Ha már nem akarja használni, kap helyette egy tokent, amivel később bármikor újat kaphat. Egy esetben kell újat vennie, ha eldobja a régit.

Idén először van EcoKemping a Szigeten, ahol rengeteg környezettudatos megoldással lehet megoldani a mindennapi teendőket. Ilyen például a napelemes vízmelegítés, vagy akár a víztakarékos vécé használata.

A fesztiválozók alkoholos szomját nagyjából 120 kiszolgáló egység oltja, és körülbelül ugyanennyi evős hely is van.

A szabály szerint ahol alkoholt árusítanak, ott nem adhatnak ételt, és fordítva. Ezek a helyek egyébként kizárólag lebomló tányérokat és evőeszközöket használhatnak. Aprónak tűnhet, de mégis fontos előrelépés, hogy a vendéglátó helyeken kizárólag kérésre adnak szívószálat. És akkor készülnie kell a vendégnek, hogy mellé tájékoztató szöveget is kap arról, milyen káros a környezetre a használata. 

Az önkéntesség még mindig nagyon népszerű. Az idei Szigeten nagyjából 1000-en látnak el ilyen munkát. Az ő beosztásuk lényege, hogy napi 6 órát dolgoznak a legkülönbözőbb területeken, a többit pedig szabadon eltölthetik a fesztiválon. 

Forrás: www.origo.hu